post-image

Sastanak s glavnim tajnikom CDU NRW

Predsjednik koordinacije Hrvatske demokratske zajednice za Sjevernu Rajnu Vestfaliju i član Nacionalnog vijeća HDZ, dr. Veselko Jovanović, u srijedu je održao sastanak s glavnim tajnikom CDU NRW Josefom Hovenjürgenom u prostorijama središnjice CDU-NRW u Düsseldorfu.

Bio je to susret u nizu koji svjedoči o kontinuitetu prijateljske suradnje dviju sestrinskih stranačkih organizacija, a kojem je bio cilj definirati buduće moguće zajedničke projekte, kako na europskoj tako na lokalnoj razini izmeÄ‘u NRW i Hrvatske. Dogovorene su smjernice naredne suradnje koja će zasigurno i dalje učvrstiti odnose ne samo dvaju partnerskih organizacija, već i pruža mogućnost boljeg razumijevanja ovdašnjih političkih i društvenih struktura glede potreba hrvatske iseljeničke zajednice na području NRW koja trenutno broji više od 60.000 hrvatskih državljana.

Osim hrvatskih iseljenika, koji čine važnu poveznicu izmeÄ‘u Hrvatske i Sjeverne Rajne Vestfalije, tu su i brojni njemački turisti koji u sve većem broju iz godine u godinu posjećuju hrvatske turističke destinacije. Važna se razmjena dakako odvija i na trgovinskom području gdje se ostvaruje oko 400 milijuna EUR godišnje razmjene. „Tu i dalje postoji ogroman prostor za intenzivnijom gospodarskom suradnjom i njemačkim investicijama iz NRW-a u Hrvatsku…“, naglasio je dr. Jovanović.

Imajući u vidu aktualnu političku, gospodarsku i društvenu situaciju kojom trenutno dominira Koronavirus, sugovornici su se osvrnuli i na trenutno stanje u Hrvatskoj, koja je u ovom trenutku posebno pogoÄ‘ena povećanom dinamikom zaraze s COVID-19 usred turističke sezone. Dr. Jovanović naglasio je kako se nada da će njemačke mjerodavne institucije, u trenutku kada se bude eventualno razmišljalo o uvoÄ‘enju strožih uputa za putovanja u Hrvatsku, Hrvatsku tretirati kao i ostale europske zemlje u kojima su se upozorenja odnosila na pojedine regije, a ne na cijelu zemlju.

Kako će se 13. rujna ove godine održati lokalni izbori u Sjevernoj Rajnoj Vestfaliji, dr. Jovanović je dao podršku CDU-ovim kandidatima te obećao potporu Koordinacije HDZ za NRW u predstojećoj predizbornoj kampanji.